Offentliggjort den

Oplevelserne i ferien skal ikke overskygges af indbrud på hjemmefronten. Derfor bør du tænke forholdsregler mod indbrud igennem, før turen går ud i sommerlandet eller til en fjern feriedestination. Her er vores samarbejdspartner Privatsikrings bedste råd om forebyggelse.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd skete der over 17.500 indbrud i danske hjem i 2020, selv om mange i netop det år var hjemme på grund af coronarestriktioner. Nu er alting mere åbent, og derfor kan man forvente, at risikoen for indbrud er endnu højere. Det gælder ikke mindst i ferien, der traditionelt er højsæson for at få besøg af tyvene.

“Heldigvis behøver det ikke at tage lang tid eller være dyrt at nedsætte risikoen for indbrud, mens familien slikker sol i sommerlandet,” fastslår produktspecialist Cecilie Gantzel Vilsund fra Privatsikring. “Det kan ske med enkle forholdsregler, der kan deles op i tre områder – en sikker bolig, sikre forholdsregler og sikker adfærd.”

En sikret bolig er et godt værn mod indbrud
Boligen skal sikres, så det rent fysisk er svært for tyven at komme ind. Forsikringen dækker kun ved indbrudstyveri, når alle døre er aflåst med mindst en cylinderlås eller en anden, registreret låseenhed. Hvis der skal bruges nøgle for at komme både ind og ud, stresser det tyven ved at frarøve ham en flugtvej. Tjek også dørhængslerne.

Cecilie Gantzel Vilsund tilføjer: “Husk at gå vinduerne efter. Tyve foretrækker nemlig at komme ind gennem vinduerne ved at vride dem ud af rammerne, og det er svært med solide lister. Det koster værdifuld tid for tyven, som i forvejen har en høj puls og er på vagt. Se på vinduerne med tyvens øjne: Er de indbydende eller afskrækkende?”

Enkle forholdsregler afskrækker tyven
Når vi pakker feriebagagen, er det fristende lige at rydde op, så man kommer hjem til en ryddelig bolig. Men det er i virkeligheden bedre at lade det rode lidt i stuerne og i haven, så der ser beboet ud. Vær dog opmærksom på at fjerne værktøj og redskaber, som tyven kan bruge.

Et tænd-/sluk-ur er ifølge produktspecialisten fra Privatsikring en rigtig god investering, så der kan tændes for lys, radio og tv. Det får hjemmet til at se beboet ud og gør tyven usikker. Gem smykker og værdigenstande usædvanlige steder som på børneværelset eller i bryggerset, og lad ikke værdifulde ting som bærbare pc’er og tablets ligge synligt fremme.

“Det er alt sammen forholdsregler, der ikke koster noget. Vil du gå skridtet videre, kan du få installeret et alarmsystem. Det giver et ekstra niveau af tryghed og forebyggelse – og det kan give en lavere præmie på indboforsikringen,” supplerer Cecilie Gantzler Vilsund.

Din personlige adfærd spiller også en rolle
Ifølge fagfolkene spiller personlig adfærd også en rolle: “Det kan være fristende at skrive sjove opdateringer på de sociale medier, der bobler af glade forventninger til ferien, men de kan læses af de forkerte. Gem i stedet de fine billeder af solnedgangen og turistattraktionerne til efter hjemkomsten.”

Er din nabo hjemme, mens du og familien er ude at samle ferieminder? Så kan naboen holde et vågent øje med din bolig. Eller hvorfor ikke bede naboen om at parkere sin bil eller familiens cykler i din carport? Det styrker det gode naboskab, at man på den måde kan hjælpe hinanden med at holde tyvene fra døren.

Sammen kan vi knække indbrudskurven
Desværre ligger Danmark stadig – også efter to år med corona – i den europæiske top, hvad angår indbrud. Som nævnt har tyvene ekstra travlt, når vi holder sommerferie, juleferie og eller fælles fridage om foråret. Nogle enkle forholdsregler og sikker adfærd kan være med til at knække kurven.

Læs mere her